Prešovské Babadlo uvedie premiéru hudobnej rozprávky

13.03.2013 Prešov

Prešov 13. marca (TASR) – Prešovské Bábkové divadlo Babadlo, ktoré má už niekoľko mesiacov domovskú scénu v Solivare v zariadení Parku kultúry a oddychu Prešov, uvedie v nedeľu 17. marca premiéru hudobnej rozprávky „Ako išlo vajce do sveta“.
Podľa člena divadelného súboru Pavla Mihaľáka ten príbeh prebieha tak ako ho všetci dobre poznajú, ale je v ňom mnoho moderných prvkov. Začína sa pohľadom na manželský pár, manžel nechce nikde chodiť a ona by naopak rada videla svet. Žena sa domáha, aby manžel splnil sľub a vzal ju do Paríža, vznikne konflikt muž sa skryje na dvore. Zaspáva a začína sa mu snívať sen.
„Sliepka ráno znesie vajce, ktoré chodí po dvore, to je pre neho ten velikánsky svet, kde stretáva zvieratá. Keďže celý svet sa má vmestiť do jedného dvora aj postavičky pochádzajú z rôznych kútov zemegule. Napríklad rak je Japonec, kohút je Francúz alebo kôň je Ír,“ vysvetľuje Mihaľák.
Rozprávka je presiaknutá hudbou, podobne ako iné tituly z produkcie Babadla. Príbeh a temperament postavičiek dotvára vyše 30 hudobných predelov, ktoré pripravil Tomáš Oravec.
„Chceli sme, aby tá národnosť bola jasne vystihnutá, takže sú tam žánre z celého sveta, pre Francúzsko šansón, maďarský čardáš tam budeme počuť, nemeckú pochodovú pieseň, ruská kalinka tam bude. Všetko je skĺbené do tých typických národných melódií,“ konštatoval Mihaľak.
Babadlo hrá na pódiu v Solivare približne dve predstavenia mesačne, ale v spolupráci s PKO sa predstavenia príležitostne hrajú aj v meste. Hlavnú činnosť však tvoria predstavenia v školách a na zájazdoch.
Keďže získali nové priestory rozbehli aj ďalšie aktivity a to nielen pre deti. Zaujímavý program pripravujú dokonca aj pre seniorské kategórie. Prioritný dôraz je však kladený na deti. Organizujú napríklad burzu hračiek a karnevaly. Novinkou v tomto roku bude prímestský tábor, v rámci ktorého deti absolvujú divadelný a umelecký workshop s pozvaným hosťom.
Premiéra hudobnej rozprávky Ako išlo vajce do sveta sa začne v nedeľu (17. 3.) o 16.00 h v Domčeku umenia v prešovskej miestnej časti Solivar.
 

Vyberte región